Kamera termahal didunia !


   

   

Adakah anda peminat fotografi ? Atau bekerja dengan menggunakan kamera ? Anda mungkin sama seperti saya yang membelanjakan ribuan ringgit untuk kamera yang mempunyai teknologi terkini. Tapi sanggupkah anda membelanjakan RM 6 juta untuk sebuah kamera lama ?

1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kamera yang saya maksudkan ialah kamera Leica M3 milik David Douglas Duncan yang telah mengabadikan kebanyakan perang yang berlaku dan turut mengambil gambar Pablo Picasso ! iaitu sahabat baik kepada Encik Duncan.

Kamera beliau telah dilelong dengan harga 2.19 USD. Bersamaan RM 6.6 Juta ! .  Keistimewaan kamera ini bukan sahaja terletak pada sejarahnya. Ianya turut merupakan salah satu antara 4 buah Leica M3Ds . “D” bermaksud Duncan dimana ianya telah dihasilkan khas dan diperkuat untuk kegunaan beliau ketika mengambil gambar peperangan.


Berikut ialah antara hasil kerja beliau yang pernah dihasilkan. Sumber asal ialah dari – http://www.chasejarvis.com/

ddd005David+Douglas+Duncandavid-douglas-duncan-picasso12ddd004

ddd003

ddd001 ddd002

 

Syed Fadhil adalah Admin BelajarKamera.com dan merupakan salah seorang fotografer dan pengasas Cherita Pictures. BelajarKamera adalah salah satu sumbangan Cherita Pictures kepada komuniti, dengan matlamat menyediakan panduan dalam Bahasa Malaysia untuk belajar sendiri mengenai kamera, khususnya berkenaan penggunaan kamera DSLR, dengan gaya bahasa yang lebih mudah difahami.

This is missing your voice.

Leave a Reply

 

Visit Us On TwitterVisit Us On Facebook